måndag 5 januari 2009

LURA ÖGAT

Just nu pågår en utställning på Nationalmuseum som heter Lura ögat. Jag har hört mycket gott om den och imorgon ska jag äntligen se den.
Den visas till och med den 11:e januari så skynda, skynda...


"Att ge målningar en tredje dimension för att luras har roat konstnärer enda sedan antiken. Många gånger var det ett sätt för konstnärerna att bevisa sin skicklighet för omvärlden. Men det var först i 1800-talets Frankrike som fenomenet döptes. Samlingsnamnet trompe l’œil betyder fritt översatt "att lura, eller bedra, ögat".
I utställningen visas äldre och samtida trompe l’œil sida vid sida. Över 150 målningar, konsthantverk, digitala installationer, arkitekturteckningar och videoverk skapar den första och största utställningen av sitt slag i Sverige. Konstverken är en vild blandning av gammalt och nytt, traditionsenligt och experimentellt. Rembrandt, Christian Andersson, Pere Borell del Caso, Fredrik Wretman, Samuel van Hoogstraten, Lotta Hannerz, René Magritte, Olafur Eliasson, Anish kapoor, Jean Baptiste Oudry, Louis-Leopolde Bouilly, Cornelius Gijsbrechts och Miriam Bäckström är några av de namn ur olika konstnärsgenerationer som finns representerade."


Collection Spring / Summer, 2001 Dyptique (part no. 06), Nicole Tran Ba Vang,
© Musée d’Art Moderne de Saint-Etienne Métropole.

Inga kommentarer: